Home » » GLA Complex – Rakan karib setiap wanita.

GLA Complex – Rakan karib setiap wanita.

Teruja nak cari maklumat tentang GLA, tetiba terpegun mata memandang Mercedez -Benz GLA Class. Memang WOW! 
Agak-agaknya kalaulah harganya semurah GLA Complex dan kesan penggunaannya sebaik GLA Complex, sure semua orang 'tangkap' sorang satu!


Apa yang bestnya GLA Complex Shaklee ni? Kenapa ia perlu jadi rakan karib wanita?

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi Asid Gamma Linolenik (GLA), Asid Linolenik (LA), Minyak bunga matahari dan Vitamin E yang mana kombinasi ini sememangnya terbaik untuk golongan wanita.

Apa kebaikan Asid Gamma Linolenik (GLA), Asid Linolenik (LA), Minyak bunga matahari dan Vitamin E ? 
Asid Gamma Linolenik (GLA) - Kebiasaannya digunakan untuk melegakan simptom PMS, sakit kepala dan simptom menopause. Ia juga dikenali sebagai agen anti-kanser. GLA ini boleh didapati dari minyak Primrose, Minyak Borage atau Blackcurrent.
Asid Linolenik (LA) - Asid linolenik atau omega-3 biasanya digunakan dalam banyak produk penjagaan kulit. Ia digunakan dalam merawat pelbagai masalah kulit, kondisi kulit termasuk penyakit dermatitisJerawat dan Ekzema. Juga digunakan bagi merawat kulit yang mengalami masalah garis-garis halus, garis tua sebelum usia, pigmentasi, juga bertindak dalam memulihkan parut.
Kebun bunga matahari 300x225 Khasiat Biji bunga Matahari untuk Kulit dan KesehatanMinyak bunga matahari - Minyak biji bunga matahari adalah berjenis polyunsaturated, sangat tinggi kandungan vitamin E yang 100% menyediakan keperluan harian, 50% vitamin B1 harian, sangat kaya kandungan mineral dan jenis vitamin lainnya seperti magnesium, triptofan, selenium, folat, dan vitamin B5.
Vitamin E - Vitamin E termasuk antioksidan kuat, ia memiliki dampak anti-inflamasi dan sangat bermanfaat bagi orang dengan mempunyai gangguan kesihatan seperti arthritis, asma dan eksim. Vitamin E juga menyimpan kolesterol baik HDL  yang dapat mencegah tubuh dari oksidasi (kolesterol jahat yang menyekat arteri ketika teroksidasi). Pitosterol dalam vitamin E sangat baik untuk membantu menurunkan kolesterol darah juga.

Secara ringkasnya antara kebaikan  GLA Complex Shaklee:
· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstrual Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkan immuniti badan.
· Mempelahankan process penuaan.
· Mengurangkan “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.
· Bagus untuk saraf. 


Siapakah yang memerlukan GLA?
 • Kencing Manis
  • Pesakit kencing manis tidak boleh menukar GLA dari asid linoleic. Suplemen GLA memperbaiki fungsi saraf dan boleh mencegah penyakit saraf kencing manis
 • Arthritis
  • GLA boleh menghilangkan sakit sendi, bengkak, dan kekejangan pada waktu pagi.Kajian menunjukkan bahawa menggunakan GLA dan EPA (asid lemak omega-3 daripada ikan dan minyak ikan) bersama-sama akan membantu untuk artritis reumatoid.
 • Payudara fibrocystic
 • Osteoporosis
  • Kekurangan asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, asid lemak omega-3) boleh menyebabkan osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa tambahan GLA dan EPA bersama-sama membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang. Asid lemak juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan deposit kalsium dalam tulang, mengurangkan kehilangan kalsium dalam air kencing, meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan pertumbuhan tulang, semua yang boleh menyumbang kepada jisim tulang yang lebih baik.
 • PMS
  • Sesetengah wanita mendapati gejala-gejala PMS mereka menjadi lega apabila menggunakan GLA. Gejala ini seperti sakit  payu dara dan perasaan kemurungan serta kerengsaan dan pembengkakan rahim.
 • Alahan.
  • Orang yang terdedah kepada alahan mungkin memerlukan lebih banyak EFA dan sering menghadapi kesukaran menukar LA untuk GLA. Malah, wanita dan bayi yang terdedah kepada alahan kelihatan mempunyai tahap yang lebih rendah GLA di dalam susu ibu dan darah.
 • Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD).
 • Ketagihan alkohol.
  • GLA boleh membantu mengurangkan keinginan untuk meminum arak dan mencegah kerosakan hati.
 • Kanser.
 • Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Jantung.
  • Kajian menunjukkan bahawa GLA, sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua omega-3 asid lemak yang penting, EPA dan DHA kedua-dua yang ditemui dalam ikan dan minyak ikan, boleh merendahkan tekanan darah dan hipertensi. Bersama dengan EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung.
 • Ulser.
Siapa Tidak Perlu Supplement GLA

 • GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.
 • Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.
0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.